История на училището

История на училището

Обръщайки поглед назад към културно-историческото минало на нашия народ, ние откриваме, че у българина има изключителна почит и уважение към училището, не само като просветна институция, свързана с образованието на младите, но като “свето” място, където се съхраняват ревностно народностните традиции, място където се съзижда българската душевност.

            За българина училището е неговата памет, огнище, в което постоянно горят въглените на онова животворно чувство на сигурност, на съпричастност към нещо общо– българският дух.

Училището ни има дълга и славна история. Пъровто училище е било създадено през 1925 година в централната част на селото и било начално училище. След построяване на сегашната сграда през 1926 година, било преместено. В днешни дни учището ни разполага с още 3 приобщени сгради. Построеното  училище носи името на двамата братя Димитър и Константин Миладинови.

 ЗАПОВЕД № РД-14-147 от 9 юни 2017 г.

На основание чл. 310, ал. 1, т. 2, чл. 319, ал. 1, т. 1 и чл. 320, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) във връзка с чл. 15, ал. 1 от Наредба № 9 от 2016 г. за институциите в системата на предучилищното и училищното образование, по мотивирано предложение от кмета на община Якоруда след Решение по протокол № 29 от 7.04.2017 г. на Общинския съвет – гр. Якоруда, становище от Регионалното управление на образованието – Благоевград, и становище на експертната комисия, назначена със Заповед № РД-09-2402 от 18.05.2017 г. на министъра на образованието и науката, поради необходимостта от продължаване на образованието на учениците в по-висока степен – първи гимназиален етап, и създаване на условия за достъп до качествено образование считано от 1.08.2017 г. преобразувам Основно училище „Братя Миладинови“ – с. Конарско, община Якоруда, област Благоевград, в Обединено училище „Братя Миладинови“ – с. Конарско, община Якоруда, област Благоевград.

Братя Миладинови са изтъкнати български възрожденци, просветители и фолклористи. Родени са в град Струга. Достойни българи, които са пробудили народа от вековния робски сън и са показали на света, че нашият народ има право на живот, гордост и на свобода. През 1861 година излиза епохалният труд на Миладинови "Български народни песни". В него те събират, подреждат и систематизират образци на българския песенен фолклор. 


Съвременната история на училището се гради, както на традициите, така и на стремежа за непрекъснато модернизиране на учебно-възпитателния процес в търсене на възможности за разнообразие с извънкласни дейности.